Ipari park

Elkészült az egyik ipari park Kézdivásárhelyen

A keményítőgyár felszámolása előtt az amerikai tulajdonos 6,4 hektár területet adományozott Kézdivásárhelynek, ennek helyére épült az ipari park, tájékoztatott Bokor Tibor, Kézdivásárhely polgármestere. A kivitelezést a Regionalis Operatív Program keretében valósította meg az önkormányzat, felszámolta az egykori ülepítő állomást és új rendeltetést adott a területnek. A finanszírozási kérést 2013-ban fogadták el, 2014 februárjában indult a munka.
Megtörtént az egyik ipari park hivatalos átadása május 24-én, kedden, a másodikat várhatóan a jövő héten adja át a kivitelező, mondta Bokor Tibor. Az átadott ipari park területén zöldmezős beruházást is biztosítanak, emelett két épület áll a befektetők rendelkezésére, emelte ki Bokor.

A 323 négyzetméter területű, első épületet felújították, és egy 841 négyzetméter nagyságú, fémszerkezetű csarnokot építettek. Az építkezés két fázisban zajlott: elsőként a rendkívül szennyező ülepítőt számolták fel, itt semlegesíteni kellett az iszapot, rendezni a területet, és kiépíteni az utak alapjait. Ennek a fázisnak az ára több mint hétmillió lej volt áfa nélkül, és teljesen az Európai Uniós program fizette ki. A második fázis az infrastruktúra kialakítását, a régi épület felújítását és az új csarnok felépítését foglalta magába, itt fele-fele arányban járult hozzá az önkormányzat és az uniós pályázat. Ennek a munkálatnak az összértéke közel négymillió lej volt áfa nélkül. Az ipari park egyéb felszereltségei: kompakt trafóállomás, bekerített terület, körbejárható aszfaltozott út, belső közvilágítás, vízbetáp, kanalizálás. A továbbiakban elkészül az ipari park belső rendszabályzata, majd a rezidenssé válás feltételei.

Honlap készül a reklámozásra

Az Invest In Târgu Secuiesc nevű honlap arra szolgál majd, hogy Kézdivásárhely gazdasági potenciálját megismertessék a megyén, a régión és akár az országon kívül is, mondta Bokor Tibor polgármester. A domaint már lefoglalták, mostantól indul a honlap felépítése, megtöltése hasznos információkkal. Az oldal három nyelvű lesz, és minden olyan információt, fotót, filmet, adót, logisztikai infókat, megközelíthetőséget, demográfiai adatokat tartalmazni fog, amelyek létfontosságúak vagy döntő szerepük lehet egy vállalkozás idecsalogatásában, legyen szó az ipari parkok bármelyikéről, vagy akár egy kiadó épületről a városban.

Beköltözik a tejszövetkezet

A sajtótájékoztató második felében Fejér László Ödön képviselő bejelentette: már letették a kérést, hogy helyet igényeljenek az ipari park nagyobb csarnokában, ahol az újonnan megalakult Kézdi Lacto Coop tejszövetkezet termelési pontját kívánják működtetni. Bokor Tibor polgármestertől ígéretet kaptak arra, hogy ez megvalósulhat, így a már kapható Kézdi tejtermékeket nem kell többé a keresztúri vagy a szépvízi feldolgozóba vinni, hanem helyben készülhet el a helyi tejből előállított tejtermék.

A tejszövetkezet létrejötte példás összefogás eredménye, amelynek kezdeményezője Fejér László képviselő volt, miután a Covalact bejelentette, hogy nem kéri többé a felső-háromszéki tejet.

2016. május 25.

Megnyitja kapuit a kézdivásárhelyi ipari park

Végéhez közelednek Kézdivásárhelyen az ipari park munkálatai, az önkormányzat megnyitotta a pályázást a vállalkozások számára. A feltételek előnyösek, a cégek fejlődését és új munkahelyek teremtését szolgálják.
Kézdivásárhely az erdélyi gazdaság egyik viruló központja, Brassó városától 66 km-re, a kultúrában is feltörekvő megyeközponttól, Sepsiszentgyörgytől 32 km-re fekszik, a Brassó–Bákó közötti 547-es európai út első szakaszán. Ez az út mindig is az Erdélyt és Moldvát összekötő kereskedelem fő érvonala volt az Ojtozi-hágón át, melyen a brassói iparosok és kereskedők átszállították áruikat Moldvába, így a Sachsenweg azaz szászok útjaként is emlegették.

Épp az említett út mentén, a vasútállomás szomszédságában kezdődött el 2013-ban az egyik ipari park felépítése, melyet az akkori városvezetés Kézdiszék gazdasági fellendítéséért pályázott meg. Nemrég elkészült az új bekötőút is (Nap utca), amelyet a célnak megfelelően kiszélesítettek és ellenállóbbá tették a megnövekvő (teher)forgalom befogadására.

Az ipari park alapterülete 7.28 hektár, ezen négy termelési csarnok létesül, amelyek közül egyik felújított és három újonnan épített, mindegyik belső utakkal összekötve. Ezen csarnokok „benépesítésére” kerül most sor, az ezt célzó versenytárgyalás(ok) kiírásával. A jelentkező vállalkozások mentesülnek a terület- és ingatlanadó befizetése alól, és felettébb kedvezményes áron juthatnak a bérelhető felülethez. Ezen kívül saját csarnokok felépítésére is van lehetőség, amennyiben a már létezők nem felelnek meg az elvárásoknak. A csarnokok egyaránt alkalmasak termelésre vagy raktározásra, mindegyik rendelkezik a tevékenységekhez szükséges nagy teljesítményű villanyhálózattal, víz- és gázvezetékekkel. A helyszín minimum négy, maximum hat kis és közepes vállalkozás működtetésére alkalmas, a beruházások a hozzáadott érték alapján nyerhetnek elsőbbséget a konkurensekkel szemben. Előnyt jelenthetnek a használt innovatív, környezetkímélő technológiák (hulladékok újrahasznosítása, villamos és hőenergia termelése újrahasznosítható forrásokból stb.), illetve a létrehozandó munkahelyek száma, ami minimum 79 kell, hogy legyen. A további pontosításokért és egyéb információért tanulmányozható az Ipari park működési szabályzata a www.kezdi.ro honlapon (a 64-es számú HTH melléklete), illetve bővebb felvilágosítás igényelhető a Kézdivásárhelyi Polgármesteri Hivatal Pályázatíró irodájában, a +40 267 361 974, 135-ös belső számon, a +40 720 143 746 telefonszámokon vagy a janos.bartha@kezdi.ro e-mail címen.

2015. szeptember 15.
Forrás: kezdi.ro

Vállalkozók kerestetnek (Kézdivásárhelyi ipari parkok)

A két kézdivásárhelyi ipari park kivitelezésének az összértéke lassan meghaladja a tizenkilencmillió lejt, ez egy Kézdivásárhely méretű városban óriási összeg – mondotta tegnapi sajtótájékoztatóján Johann Taierling néppárti önkormányzati képviselő, aki szerint elérkezett az idő, hogy benépesítsék a létesítményeket, új munkahelyeket teremtsenek, és hasznosítsák azokat a város lakói érdekében.

A volt fás vállalat helyén létesült egyes ipari parkban felépített csarnokokat és a körülöttük lévő beépíthető területeket pályázat útján ítéli oda egy különbizottság az érdekelt cégeknek.

Taierling azt is elmondta, hogy az Erdélyi Magyar Néppárt részéről maga is tagja a testületnek, így rálátása van a problémára. Egy pályázati kiírás már megtörtént, a múlt év augusztus 22-én meghirdették a megyei sajtóban, a jelentkezés határideje szeptember 11. volt. A négy csarnokba egyelőre csak két helyi érdekeltségű és egy német tőkéjű cég jelentkezett, két másik cég pedig területet igényelt, hogy saját csarnokot építhessen. Az önkormányzati képviselő kifogásolta, hogy bár még maradt bérelhető hely az ipari csarnokban, szeptember 11. után nem hirdették meg a lehetőséget az országos írott sajtóban vagy az európai uniós tagországok médiáiban. Ha az ipari kamarák tagjai, a nemzetközi cégek, illetve a testvérvárosok befektetői nem szereznek tudomást a lehetőségről, akkor hogyan jöjjenek Kézdivásárhelyre? – tette fel a kérdést.
Az eddig jelentkező helyi cégek létrehoznak ugyan pár tíz munkahelyet, de ahhoz, hogy fiataljaink ne hagyják itt szülőföldjüket, több százra lenne szükség – vélekedett. Tény, hogy az utóbbi esztendőkben a város lakossága drámai méretekben csökkent, a valamikori 22 ezer-ből mára alig maradt 16 ezer. Mindezt csak új álláslehetőségek biztosításával lehet megállítani. Taierling szerint ő is tudná népszerűsíteni a két ipari parkot, mivel tagja a brassói német gazdasági klubnak, folyamatosan kapcsolatban van Brassó és Szeben megyei vállalkozókkal. Ez a törekvése csak akkor lehet sikeres – mondotta –, ha a lobbizást nem magánszemélyként, hanem az önkormányzat nevében és annak felhatalmazásával teheti meg, ezért beadványt iktatott a városházán annak érdekében, hogy írásban hatalmazzák fel, képviselhesse a helyi tanácsot, népszerűsíthesse a két ipari parkot. Befejezésül annak a reményének adott hangot, hogy kezdeményezése nem dől dugába a politikai csatározások miatt, és legalább ebben egyet tudnak érteni a többségi RMDSZ-es városvezetéssel.

2016.02.18.
Forrás: Háromszék, Iochom István