Inkubátorház

A kézdivásárhelyi Vállalkozói Inkubátorház egy egykori hőközpont talapzatára épült uniós támogatás segítségével, azzal a céllal, hogy segítse a vállalkozásfejlesztést és a fiatal, fejlődő vállalkozások megerősödését.

Bokor Tibor, Kézdivásárhely polgármesterének szavaival élve
„Az inkubátorház, annak a rendeltetése, az kellene legyen, hogy Kézdivásárhelyen és Felső Háromszéken ösztönözze arra a fiatalokat, elsősorban, hogy újabb és újabb vállalkozásokat hozzanak létre, újabb és újabb munkahelyeket teremtsenek.”

A 2013 márciusában elkezdett munkálatok 2013 novemberében fejeződtek be, ekkor vette át Kézdivásárhely Önkormányzata az elkészült épületet.A beruházás értéke 584 ezer lej volt, melynek felét a város biztosította a pályázat előírásainak értelmében. Ezt még 130 ezer lejjel kellett megpótolni önerőből különböző járulékos munkálatok és szolgáltatások kifizetésére, melyet nem fedezett az uniós kiírás.

Az inkubátorház 478 négyzetméterén 6 helyiséget alakítottak ki, három 48, egy 23,5, egy 32 négyzetméteres irodahelyiséget és egy 153 négyzetméteres konferenciatermet.

A vállalkozói inkubátorház működtetésére együttműködési szerződést kötött az Önkormányzat a vállalkozói tömörüléssel, így 2014. február 28-tól a Kovászna Megyei Kis- és Középvállalkozók Szövetsége – ASIMCOV igazgatta az épületet, később 2015 április 20-tól az ASIMCOV Szövetség átengedte Kézdivásárhely és Környékbeli Vállalkozók Egyesületének ezt a feladatot.

Az első 4 inkubált cég 2014. március elsejével költözhetett be.
A bentlakó vállalkozások kedvezményes áron bérlik a helyiségeket.

A fejlesztés sikeréhez az Önkormányzat nagy segítséget nyújt, vállalja az épület energiafogyasztásának és közköltségének törlesztését.
A kedvezmények igénybevételének feltétele, hogy az inkubátorházban tevékenykedő vállalkozások új munkahelyeket teremtsenek.
Jelenleg a 4 irodahelyiségben 6 cég és egy egyesület van inkubálva, az egyik helyiségben, amely munkapontok kialakítására alkalmas, 28 négyzetméter bérelhető irodarész van.

A konferenciatermet akár külső, akár „bentlakó” cégek jutányos áron vehetik igénybe különböző rendezvények szervezésére.
Az elmúlt időszakban több rendezvény, bemutató, tanfolyam, gyűlés, találkozó színhelye volt az inkubátorház konferenciaterme.

Inkubátorház